perjantai 30. maaliskuuta 2012

Ruokailua Taijan ja Danin ja Jussin kanssa

24.3 oli la ja lupasin tehdä jotain hyvää ruokaa Taijalle ja Danille ja pyysin myös Jussin, tietysti :) , syömään ja viettämään mukavaa iltaa. Päätin tehdä meille alkupalaksi appelsiini-feta-sipulisalaattia. Ja pääruoaksi päätin tehdä Gulassipataa karjalanpaistista ja jälkiruoaksi olisi  kahvia ja päärynämaljat. Syön lihaa nykyään todella harvoin, en tiedä miksi. Kun Taija muutti pois kotoa, on lihan käyttö vähentynyt todella paljon, ei vain tule sitä itselle tehtyä! En myöskään koskaan ole erityisemmin ollut suuri lihan ystävä, mutta tykkään kuitenkin lihasta. Nyt päätin siis tehdä liharuoan pääruoaksi.

Täsä salaatin ohje: 1 ruukku jääsalaattia 2 appelsiinia,, 1 sipuli (mielellään punasipuli), 1/2 tlk (a 375g) salaattijuustokuutioita öljymarinadissa, mustia oliiveja n.12 kpl, viinirypäleitä n.20 kpl ja avokado.

OHJE: Revi salaatti vadille. Kuori appelsiinit terävällä veitsellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai paloiksi. Leikkaa kuorittu sipuli ohuiksi renkaiksi. Asettele appelsiinit ja sipulit kauniisti salaattipedille. Lisää huuhdotut, puolitetut viinirypäleet, oliivit ja valutetut salaattijuustokuutiot. Lisää avokadopalat, (pieniksi kuutioidut), ja pirskottele 2-3 rkl öljymarinadia kastikkeeksi salaatin päälle.
Salaatti oli todella hyvää ja joimme sen kanssa siideriä ,miehet olutta.

Gulassipata karjalanpaistista:

TARPEET: 1pkt ( n.600g) karjalanpaistilihoja, n.2 rkl juoksevaa plo marg. , 3-4 porkkanaa, 2-3 sipulia, 2-3 valkosipulinkynttä, 5dl vettä, 2tl paprikajauhetta, 1,5tl suolaa, chiliä pilkottuna, 3 laakerinlehteä, 1/2 tl mustapippuria, 1 isohko  punainen paprika, 2 rkl tomaattipyreetä, 1/2 dl vettä, 1rkl jauhoja, tuoretta persiljaa
OHJE: Paloittele liha pieniksi kuutioiksi, paloittele kuoritut porkkanat ja sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista lihat pannussa 2-3 erässä rasvassa ja siirrä pataan. huuhdo pannu ruskistamiskertojen välillä tilkalla vettä ja kaada huuhdeliemi pataan. Lisää lihakerrosten päälle porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Mausta paprikajauheella, suolalla, chilillä, laakerinlehsillä ja mustapippurilla. Jätä päällimmäiseksi possunlihapaloja. Kypsennä pataa 200 asteessa kannen alla noin tunti ( annoin olla 2h, kkoska pidän todella kypsästä lihasta,samoin Taija). Sekoita joukkoon suikaloitu paprika, tomaattipyree ja veteen sekoitetut vehnäjauhot. Jatka kypsentämistä ilman kantta 1/2-1h, kunnes kaikki on kypsääja liha mureaa! Hienonna pinnalle paljon tuoretta persiljaa. Tarjoile perunoiden tai riisin kanssa, minä tein keitettyjä perunoita.
Ruoka oli todella hyvin maustunut ja lihat olivat todella mureita ja maku oli loistavasti imeytynyt myös lihaan. Ruoan kanssa joimme punaviiniä ja miehet olutta.
Siivosin keittiön ja laitoin kahvia tulemaan, koneeseen pavut,ne hienoksi jauheeksi, vesi teenkeittimeen ja se kiehuvaksi ja sitten porot pannun pohjalle,vesi päälle ja sekoitus ja muutaman minuutin odotus, jona aikana  siirsin astioita olohuoneen puolelle. Sitten painoin kahvin läpi ja hetken kuluttua söimme päärynämaljoja ja nautimme kahvista,joka todella maistuu kahville!

PÄÄRYNÄMALJAT

TARPEET: 2tlk (a 410g) päärynänpuolikkaita sokeriliemessä, 1tlk (2 1/2dl) flora vanilla-vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, 1/2 sitruunan mehu, n.6rkl omena-kaneli-muromysliä ( mulla oli toisenlaista mysliä), ripaus kanelia

OHJE: Valuta ja kuutioi päärynänpuolikkaat. Vatkaa vaniljakastike pehmeäksi vaahdoksi ja mausta sitruunanmehulla. kokoa annokset laseihin tai jälkiruokakulhoihin. Jaa laseihin kerros päärynöitä,lusikoi päälle vaahtoa,sitten lusikallinen muromysliä ja taas päärynää. Päällimmäiseksi vielä lusikallinen vaahtoa. Ripottele pinnalle kanelia koristeeksi.

Ja kyllä oli hyvää, kaikki oli hyvää ja vatsat saimme syötyä täyteen! Joimme lopuksi vielä kiiwi-sitruunalikööriä, johon laitoimme spritelimsaa raikasteeksi, kuin sulattaaksemme ruokaa :). Kiitos Taijalle ja Danille todella mukavasta illasta, otetaan taas uusiksi......ja katsotaan mitä sitten keksin teille ruoaksi :)!

 ruskistetut,paloitellut lihat padassa

 uunista ulos ja lisätään alla olevia pataan
 laitoin punaisen sijaan vihreän paprikan
 vehnäjauhojen ja veden on tarkoitus tehdä padan liemestä paksumpaa
 alkupalasalaatti

 oliivit laitoin kuppiin erikseen,koska Taija ei pidä niistä.Näin jokainen sai ottaa niitä niin halutessaan.
 paistoin myös öljyssä meille (ohuiksi leikattuja mustasta leivästä leikattuja siivuja) mustaa leipää
 valmis ruoka-annos
 jälkiruoka-annos valmiina
 leikatut lihat,porkkanat ja sipulit
 pannussa paistoin lihoja ensin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti