maanantai 5. syyskuuta 2011

Syyskoti

Me suomalaiset elämme onnellisesti maassa, jossa on 4 vuodenaikaa :). Minulle se tarkoittaa sitä, että saan sisustaa kotini eri värein ja tyylein ainakin 4:sti vuodessa. Syyskuu on hyvä aika tehdä kesäkodista syyskoti, koska minulle se on 1. syksykuukausi. Illat ovat pimentyneet sopivasti, jotta voi polttaa erilaisia ja värisisä kynttilöitä ja käpertyä lukuisiin viltteihin ja tossuihin. Tänä vuonna tein yhtenä vkl ilmeen muutoksen, miesystäväni auttaessa. Keittöstä lähti vihreä kesäinen väri pois ja tilalle tuli punaisen ja oranssin eri sävyjä. Verhoja karsin 2 sivuverhon sijaan yhteen, jotta valoa tulee mahdollisimman paljon sisään. Siivosin myös keräilemäni kahvikuppihyllyn ja kuiva-ainekaapin ja pesin tietysti ikkunat.
Eteiseen vaihdoin vain paksummat matot ja syksyisen tuikkuastian. Kesäkengät korjailin pois ja takit ja tilalle tulevat syksytakit ja syyskengät ja huivit.
Olohuoneeseessa vaihdoin järjestystä, jotta kukat saavat valoa ja vaihtluhan virkistää muutenkin. Nojatuolien valkoiset päälliset vaihdoin uusiin ruskearaidallisiin ja sohvanpäälliseen lisäsin uuden käsinvirkatun viltin ja 2 uutta koristetyynyä. Pesin ikkunat ja parvekkeen ovenlasit ja vaihdoin perhosaiheiset verhot, joissa on ihanasti väriä. Kesäiset kynttiläsomisteet menivät kirstuun odottamaan seuraavaa kesää ja syksyiset kynttiläsomisteet tulivat tilalle värikkäine kynttilöineen. Matot menivät myös vaihtoon, paksummat,ruskeat matot  muuttuivat ohkasemmiksi ruskeasävyisiksi, koska niitä on helpompi käsitellä vuodenaikana, jolloin kuivuus ym. ovat ohitse ja sisään kantautuu enemmän kaikkea. Ne ovat myös helpompi tuulettaa ja ovat kevyet. Takkaan laitoin sisustuskiviä ja tuikkulyhtjä, jotta se on kotoisa. Takkani on sähkötakka, mutta en käytä sitä lämmittämiseen (se todella lämmittää!!). Tyhjänä oleva taulu seunällä odottaa kuvia Taijasta, vauvasta tähän aikaan :).
Parvekkeen tyhjensin kokonaan. Pesin lasit molemmin puolin ja ilmastointilaitteen korjasin odottamaan ensikesän helteitä. Imuroin ja pesin ikkunan (olohuone) ulkopuolelta ja pesin rottinkituolien päälliset ja laitoin viltit sinne, koska vielä iltaisin tulee siellä istuttua :). Ostin syyskukkasen pöydälle ja kisujen kiipeilytelineet on imuroitu ja ruuvit kiristetty, jotta heidän leikkiminen on turvallista, samoin kiipeily niissä. Olen miettinyt pienen kattolämmittimen ostoa parvekkeelle. Kaikki kukat olivat suihkussa, multaa vähän lisätty tai kokonaan vaihdettu. Valot tarkistettu ja nekin toimivat ja lyhtyyn laitoin tuikut joita iltaisin tulee poltettua. Taijalta olen saanut tuon lyhdyn lahjaksi aikanaan. Edelleen pidän parvekkeen ovea yötä päivää auki, lasien ansiosta kylmä ei tule sisään. 
Makuuhuoneessa pesin ikkunat, vaihdoin verhot myös valkoisiksi, jotta valoa tulee sisään. Sänkypeitto meni uusiksi ja tyynynpäällinen. Maton halusin siihen paksumpana, on lämmin laskea siihen varpaat, kun herää aamuisin, ihanan upottava villamatto, josta myös kisuni pitävät ;). Tosin yöt he nukkuvat mielellään vieressä ja jalkopäässä. Sopu sijaa antaa, pitää paikkaansa. Laitoin makuuhuoneeseenkin muutaman toisenlaisen kynttiläsomisteen ja illat ikkunassa palaa lyhdyssä tuikku. Loviisassa kun kävimme siellä vanhojen talojen päivillä, ostin sieltä suloisen pienen lilan käsinvirkatun maton, jonka laitoin oviaukkoon, kun tulee makuuhuneeseen sisään. Sen saa pessä ihan koneessa 40 asteessa tarvittaessa.
Vain wc jäi kesken, mutta sen touhun valmiiksi tänään ja sinne tulee uusi matto, sininen suuri kukanmallinen ja pesen suihkukaapin ka sen alusen ja lattiokaivon.
Näin saa syksy tulla sateineen, pimeyksineen ja tuulineen, minä voin pikkuisessa kodissa nauttia lämmöstä ja harmoonisesta tunnelmasta, juoda teetä ja lukea ja katsella telkkua tai leffoja tai kuunnella musiikkia ja leipoa ja tehdä ruokaa. Voin nauttia siellä omasta ajasta, tai olla ystävieni tai perheeni (Taija, isäni ja Jussi) kanssa ja nauttia elämästä. Sieltä on kiva lähteä ja sinne on ihana tulla takaisin.














1 kommentti:

  1. Moikka Karina...kaunista on sun kotona.
    Onneksi on noita vuodenaikoja useampi kuin yksi. Yleensä en tykkää syksystä mutta tänä syksynä...se on ollut ihan mukavaa.
    Pitääkin kurkkailla täatä osoitteesta lisää...
    -Krisse/Villa Vaarala-

    VastaaPoista